Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Localizare

Situata in partea estica a judetului Timis, la 97 km distanta fata de municipiul Timisoara si 27 km fata de municipiul Lugoj, este accesibila pe DN6 Timisoara-Lugoj, si in continuare pe DN68A Lugoj-Deva. Comuna are in componenta 3 localitati dupa cum urmeaza: Dumbrava, Rachita si Bucovat.

Se invecineaza la nord-est cu orasul Faget, la sud-est cu comuna Fardea (lacul Surduc), la sud-vest cu comuna Traian Vuia, la nord-vest cu comuna Manastiur.

Conditiile geografice deosebit de favorabile, in special particularitatile solului si subsolului, reteaua hidrografica (prin teritoriul comunei trecand si raul Bega), clima au favorizat pe aceste meleaguri o intensa si stabila viata organizata, in asezari stabile, atestate prin sapaturi arheologice si datate inca de la inceputul paleoliticului.

Cele mai vechi documente scrise atesta existenta satului Rachita in 1440, a Bucovatului in 1445 si a Dumbravei in 1454.

Densitatea populatiei in teritoriu (neta) este relativ redusa respectiv 2848 de locuitori la 5667 de ha (densitate relativa de 0,5 loc./ha). Densitatea bruta (raportata la intravilan) este de circa 5,6 loc./ha.