Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Localizare

Situată în partea estică a județului Timiș, la 97 km distanța față de municipiul Timișoara și 27 km față de municipiul Lugoj, este accesibilă pe DN6 Timișoara-Lugoj, și în continuare pe DN68A Lugoj-Deva. Comuna are în componentă 3 localități după cum urmează: Dumbrava, Rachiță și Bucovăț.

Se învecinează la nord-est cu orașul Făget, la sud-est cu comuna Fârdea (lacul Surduc), la sud-vest cu comuna Traian Vuia, la nord-vest cu comuna Mănăștiur.

Condițiile geografice deosebit de favorabile, în special particularitățile solului și subsolului, rețeaua hidrografică (prin teritoriul comunei trecând și răul Bega), clima au favorizat pe aceste meleaguri o intensă și stabilă viață organizată, în așezări stabile, atestate prin săpături arheologice și datate încă de la începutul paleoliticului.

Cele mai vechi documente scrise atestă existența satului Rachiță în 1440, a Bucovatului în 1445 și a Dumbravei în 1454.

Densitatea populației în teritoriu (netă) este relativ redusă respectiv 2848 de locuitori la 5667 de ha (densitate relativă de 0,5 loc./ha). Densitatea brută (raportată la intravilan) este de circa 5,6 loc./ha.